Opozícia podporuje hlbšiu integráciu EÚ, SaS chce k vážnym veciam referendum

30.07.2012 Bratislava

Bratislava 30. júla (TASR) - Opozícia vrátene SaS je za hlbšiu európsku integráciu. Liberáli však žiadajú o každom významnejšom odovzdaní kompetencií Bruselu referendum. "Nič nebráni suverénnemu aj malému štátu povedať: 'toto je vážna vec a tu spravíme referendum'. Treba byť opatrný," vyhlásil dnes po skončení rokovania opozičných lídrov s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) šéf SaS Richard Sulík.

Netvrdí, že referendum treba vykonať pri všetkých otázkach. Za veľmi významné odovzdanie kompetencií by však považoval napríklad to, keby mal Brusel možnosť priamo zasahovať do slovenského štátneho rozpočtu. "To je pre mňa osobne významné odovzdanie kompetencií," povedal. Slovensko podľa Sulíka musí byť opatrné aj vzhľadom na to, koľkými miliardami sa už zaviazalo pomáhať členom eurozóny v problémoch. Dodal, že liberáli nie sú zásadne proti európskej integrácii. Podobne sú na tom aj zvyšné opozičné strany.

"Sme za hlbšiu integráciu. Ale len takú, ktorá bude v prospech Slovenska," vyhlásil šéf Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý vníma pozitívne začatý dialóg s premiérom v tejto veci. Zdôraznil potrebu konsolidácie verejných financií, ohľadom ktorej má opozícia vlastné návrhy. Podľa Bugára lepšie, ako sú tie vládne. Pokiaľ ide o európsku integráciu, Most-Híd sa bude vyjadrovať až ku konkrétnostiam, ktoré by mali byť známe koncom augusta.

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo zdôraznil, že v prípade hlbšej integrácie bude jeho strana rešpektovať záujmy Slovenska. Podľa jeho slov treba zachovať princíp demokratickej legitimity.

"To, čo Slovensko potrebuje, je akcieschopná a dôveryhodná Európska únia," vyhlásil predseda KDH Ján Figeľ. Kresťanskí demokrati sú pripravení diskutovať o konkrétnych navrhovaných zmenách, ktoré má vláda predložiť koncom augusta. Dodal, že napriek súhlasu s integráciou má opozícia s vládnym Smerom-SD niektoré odlišné postoje. KDH podľa Figeľa napríklad oponuje vytváraniu eurobondov, teda spoločných európskych dlhopisov. Zdôrazňuje potrebu konsolidácie a je zvedavý na opatrenia, ktoré vláda mieni urobiť pre zachovanie plánovaného deficitu rozpočtu na úrovni 4,6 percenta HDP na tento rok. Vláda má o nich podľa Figeľa informovať parlament v priebehu týchto dní.
 

Vyberte región